Detta inlägget är reklam för Compricer och innehåller annonslänkar !

Först vill jag bara säga att jag aldrig skulle göra reklam för något som jag inte står för. Jag har själv använt Compricer vid fyra tillfällen De senaste 18 månaderna.

Ökningen sker exponentiellt!

Spinoff på förra inlägget om investering och sparande.

Här kan ni läsa det!
För att kunna investera och spara pengar så behöver man ha pengar kvar efter att alla utgifter är betalda. För att se till att man har pengar kvar så får man minska sina utgifter!

Hur har jag sänkt mina utgifter?

Genom att använda Compricer har jag sänkt följande utgifter:

  • Bilförsäkring
  • Elavtal
  • Hemförsäkring
  • Bolån

Exempel på hur mycket jag sparat.

Om vi börjar med att titta på bilförsäkring så har jag på 30 sek sparat drygt 2000kr om året genom att jämföra och teckna ny försökring på Compricer. Jämför bilförsäkringar hos Compricer.
Om vi sedan tittar på elavtal så har jag där sparat ca: 1500kr om året genom att jag först jämförde avtal innan jag tecknade. Jämför el-abonnemang hos Compricer.
Även på hemförsäkringen sparade jag ca: 1000kr om året. När det sedan gäller bolånet så tecknade jag faktiskt inget nytt via Compricer. Däremot så fick jag genom Compricer bekräftat att det lån jag hade med min nuvarande bank låg i paritet med övriga bankers lånelöften.

Vad ska man göra när man minskat sina utgifter?

När man sedan minskat sina utgifter så har man ett flertal val att göra. Här tänkte jag belysa tre val. Spara på sparkonto, investera på börsen eller spara på sitt personkonto/lönekonto. Totalt har vi minskat utgifter med 4500kr om året och om vi för enkelhetens skull säger att vi fick de pengarna i början av året. Om vi hade låtit de 4500kr vara på vårt personkonto utan ränta så hade vi fortfarande haft 4500kr kvar när året var slut. Men värdet skulle ha minskat på grund av 2% inflation. Så vi hade haft 4500kr kvar på kontot men de hade bara varit värda 4410kr.
Om vi istället hade fört över 4500kr till ett sparkonto med ränta så hade vi haft följande scenario. Låt säga att vi får en ränta på 0,95%. Detta gör att vi i slutet av året har 4543kr på vårt sparkonto som efter inflation är värt 4452kr. Absolut ingen superstor skillnad men tänk att detta är ett år. Vad händer på 10 år eller 20 år?

Börsen

Se pengarna växa

Om vi istället hade investerat dessa 4500kr om året i indexfonder med en genomsnittlig avkastning på 8% över 10 år eller mer. Vad händer då? På ett år är värdet efter inflation och avkastning 4763kr, på 10 år 62308kr och på 20 år 172219kr. Över utvecklas pengarna exponetiellt.
Ett exempel på alla tre alternativ uträknat i Excel, med avkastning samt korrigering av inflation. Som ni kan se så skiljer det sig med knappt 100 000kr efter 20 år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *