Det tog 6 månader innan jag ens köpte mina första aktier men sen tog det fart.

Investering och sparande var inget vi pratade om under min uppväxt på 80 och 90-talet. Jag har en liten bitter känsla över det, för mitt intresse för investerande och sparande väcktes först för några år sedan. Det är såklart ingen idé att gå runt och vara bitter över det, utan det är bara att ta tag i det nu. Eftersom mina föräldrar var så unga när de fick mig, de var bara 16 år så känner jag absolut ingen bitterhet mot dom, för att de inte lärt mig att spara pengar.Däremot tänker jag lära mina barn att spara redan från början. När det gäller investering och sparande så är tiden din bästa vän.

Mitt eget investerande och sparande

Starten

För två årsedan fick jag genom några kollegor på mitt dåvarande jobb upp ögonen för börsen och aktier. Den första tiden så hade jag bara pengarna i min nyskapande aktiedepå på Nordnet. Det tog 6 månader innan jag ens köpte mina första aktier men sen tog det fart. Köpte och sålde aktier under några månader. Självklart gjorde jag ett av de vanligaste misstagen när det gäller investeringar på börsen. Köpte dyrt och sålde billigt! Jag förlorade pengar, jag tjänade inte pengar. Jag förstod att jag inte hade koll på vad jag gjorde, och att för att investerande skulle bli roligt och förhoppningsvis ge positiva resultat så måste jag lära mig mer! För att lära mig mer började jag lyssna på poddar, läsa bloggar och böcker.

Investeringssparkonto VS Aktiedepå

Det första jag lärde mig var att flytta över mina investeringar till ett investeringssparkonto (ISK). Skillnaden på ett ISK och en vanlig aktiedepå består främst i hur man betalar skatt. I en aktiedepå beskattas man på 30% av vinsten men du har även möjligheten att skriva av eventuella förluster. I ett ISK så betalar man en schablonskatt på 0,447% oavsett om du går med vinst eller förlust. Läs mer om skatten på de olika kontoalternativen på skatteverkets hemsida.

Indexfonder

Som jag berätta om tidigare så förlorade jag bara pengar i början. Det var först nä jag ramlade in på Jan och Caroline Bolmesons blogg Rika tillsammans som det vände. De lärde mig att avgifter äter upp vinsten. Självklart kan man tycka men det är ändå svårt att förstå hur stor påverkan avgifter kan ha under tid. På Rika tillsammans finns en kalkylator för att påvisa detta. Skillnaderna är otroliga! Om jag investerar 100 000kr i två olika fonder. Första fonden har 2,5% i avgift och den andra 0,3%. På 10 år har jag betalat drygt 46% mer i avgift på den första fonden. Om man räknar med en avkastning på 8% så skiljer det nästan 30 000kr i bara avgifter. 2,5% kan tyckas som en droppe i havet, men ackumulerat under tid så blir det mycket pengar. Indexfonder är fonder vars mål är att följa index och har oftast låga avgifter, runt 0,3-0,6%. Jag har nu bara indexfonder och räntefonder i min portfölj och jag har äntligen börjat tjäna pengar!

Sparande till barnen och hur jag ska lära dem att investera!

Givetvis så har jag och min fördetta ett sparkonto som vi öppna åt våra barn när de föddes. Vi öppnade det på en ”vanlig” bank med höga förvaltningsavgifter. När jag för ett tag sedan jämförde den ”vanliga” bankens fonder med min strategi bestående av indexfonder och räntefonder så såg jag till min förskräckelse att mina fonder hade gått mycket bättre och att de i snitt hade 2% lägre avgifter! Jag bestämde mig direkt! Sålde av allt innehav och tog över alla pengar och startade ett sparande åt barnen i min portfölj. Jag har redan nu på några månader redan tjänat mer pengar åt mina barn än vad den ”vanliga” banken gjorde på hela förra året. Det var mitt och min föredettas sparande till barnen, men hur ska vi lära dom att investera och spara? Jag öppnade ytterligare två portföljer ett för varje barn och satte mig ner och började förklara om investerande och sparande. Efter en stunds samtal så frågade jag om de vill ville börja investera i ett månadsspar, där de investerar en del av deras månadspeng. Det ville de! Sagt och gjort så sparar de nu pengar varje månad i indexfonder och räntefonder och eftersom de inte har någon fast summa så pratar vi om investeringarna varje månad där vi diskuterar hur mycket de ska investera för varje månad. Genom detta hoppas jag kunna visa dem att även med små medel så kan det bli mycket pengar på lång sikt. Kom ihåg, tiden är din vän!

Sparande och buffert

Ett sparande eller buffert utöver dina investeringar är ett måste om du ska få det att fungera. Du vill inte behöva sälja av ditt innehav för att tvättmaskinen gått sönder eller att bilen ska på service. Avanza har sparkonton med ränta! Det är viktigt att se till att man på något sätt får avkastning eller ränta på sina pengar. Om inte så äter inflationen upp värdet på dina pengar. Räntan på sparkonton är inte lika hög som inflationen men det hjälper till att behålla värdet något på dina pengar. Om du har 100 000kr på ett vanligt privatkonto ett år så tappar dina pengar ca: 2% i värde bara genom inflationen. Om du har pengarna på ett sparkonto med 0,75% ränta så tappar du såklart bara 1,25%. I detta fallet så är det en skillnad på 750kr på ett år. Men kom ihåg att över tid så kan detta bli stora summor! Ju mer tid och större summa desto mer blir värdetappet på grund av inflation. Öppna ett sparkonto!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *